KPN koopt Internet-provider Xs4all

KPN Telecom en Xs4all zijn gistermiddag overeengekomen dat de Internet-provider een zelfstandige dochter wordt van het voormalige staatsbedrijf. KPN koopt alle aandelen op van de zes eigenaren, waaronder meerderheidsaandeelhouder Felipe Rodriguez en Rob Gonggrijp.

Xs4all geeft aan zelf op zoek te zijn gegaan naar een koper. "We spraken ook met een aantal buitenlandse gegadigden, maar die begrepen niet zoveel van onze maatschappelijke positie. Bij KPN is die bekend en wordt die gerespecteerd", zegt woordvoerder Maurice Wessling van Xs4all. Het bedrijf wil ook meer dienstverlening op basis van nieuwe technieken bieden, zoals Internet-telefonie, breedbandverbindingen en elektronische handel. "Wij zien Xs4all als een interessante proeftuin waar veel kennis wordt ontwikkeld die voor ons van belang kan zijn", aldus KPN.
Het telecommunicatieconcern bezit hiermee twee Internet-providers; Xs4all en World Acces/Planet Internet (Wxs/PI). Een woordvoerder verklaart dat de twee aanbieders echter volkomen gescheiden van elkaar blijven. Dit valt mede te verklaren door de grote verschillen tussen de twee dochterondernemingen. Xs4all is in 1993 opgericht vanuit de hackersbeweging en was de eerste Internet-provider voor particulieren. Vergeleken met het commerciële Wxs/PI dat 200.000 abonnees telt, is Xs4all relatief klein met zijn 50.000 gebruikers. Bij de overname is ook de Belgische Xs4all-tak inbegrepen, die enkele duizenden abonnees telt. De provider haalde dit jaar een omzet van 20 miljoen gulden waarop 10 procent winst werd gemaakt.
"Wij hechten grote waarde aan het behoud van de eigen cultuur en maatschappelijke betrokkenheid. Wij zien de abonnees van Xs4all als creatief en innovatief, die willen we er graag bij hebben", aldus de woordvoerder van KPN die wellicht vreest voor een gebruikersleegloop. Om de onafhankelijkheid te waarborgen, komt er een Raad van Commissarissen tussen de moeder- en de dochterorganisatie. Deze zal bestaan uit Xs4all-oprichter Rodriguez, een vertegenwoordiger van KPN en een onafhankelijke derde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.