Nederland: Rusland ontkent 2000-probleem

De Nederlandse regering maakt zich ernstige zorgen over de laconieke wijze waarop Rusland als kernwapen-mogendheid het millennium-probleem afdoet. Als de Russische overheid zonder nadere uitleg blijft bij haar ontkenning dat er mogelijk problemen zijn, zal Nederland zich nader beraden over te nemen stappen in Navo-verband.

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Centraal daarin staat de internationale aanpak van het jaar 2000-probleem.
Het is de regering in het verkeerde keelgat geschoten dat Moskou zelfs ontkent dat er wat aan de hand is. Volgens de Russische minister van Defensie heeft het Russische kernarsenaal volstrekt geen 2000-probleem.
De Navo acht nucleaire ongelukken niet uitgesloten. Die kans bestaat maar wordt zeer gering geacht, zo blijkt uit de brief aan de Kamer. De gedachten gaan daarbij meer uit naar nucleaire ongevallen dan naar raketlanceringen op grond van verkeerde inlichtingen.
Centraal- en Oost-Europa lopen ver achter op West-Europa. Er bestaat nog steeds een nijpend informatiegebrek over de risico's die de Oosteuropese kerncentrales mogelijkerwijs lopen. Zorg bestaat vooral over de kerncentrales in de Russische Federatie en in Oekraine. Eveneens aanleiding tot bezorgdheid geven de potentiële gevolgen voor de volksgezondheid die het stilleggen van de elektriciteitsvoorziening in deze landen zou veroorzaken. De automatisering in de regio is echter verouderd (analoog). Dit maakt de gevoeligheid voor het datumprobleem weer wat kleiner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-31T00:00:00.000Z Redactie Computable