Intuit haalt uit naar Microsoft

William Harris, president van softwarefabrikant Intuit, neemt plaats in de getuigenbank voor de antitrustzaak tegen Microsoft. Volgens Harris is de softwaregigant een controlerende, agressieve monopolist, die zijn positie misbruikt om exclusieve en discriminerende overeenkomsten te sluiten.

De geschreven getuigenis van de Intuit-topman wordt morgen vrijgegeven, terwijl de directeur zelf aanstaande maandag voor de rechtbank verschijnt. Naar verwachting gaat deze verklaring een stuk verder dan alle voorgaande getuigen van de overheid. Harris verzoekt het hof ondermeer Microsoft in te tomen door brede beperkingen op te leggen, die hij 'besturingssysteem-neutraliteit' noemt. Dit houdt in dat het Microsoft verboden is Windows te gebruiken om enige mate van exclusiviteit te bedingen in overeenkomsten met andere partijen.
Woordvoerders van Intuit hebben vooralsnog geen commentaar. Het lijkt er echter op dat deze leverancier van het bekende financiële pakket Quicken de vuile was buiten gaat hangen. Zo benaderde Microsoft-topman Bill Gates in 1994 het bedrijf voor een overname. Intuit-oprichter en voorzitter Scott Cook schreef aan de directieraad dat hij hier geen brood in zag, maar dat hij nog minder voelde voor "een algehele aanval van Microsoft met gebruik van al diens middelen, waaronder het besturingssysteem, applicatiesoftware en het Microsoft Network (MSN)." Toen Intuit in oktober 1994 instemde met de overname, zag Microsoft er echter van af, ondermeer vanwege antitrust-overwegingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.