Adobe jaagt met K2 op hegemonie Quark

Adobe's K2, de toekomstige opvolger van het dtp-programma Pagemaker, bedreigt Quark. Een belangrijke vernieuwing is de PDF-integratie.

Grafische- en bedrijfsgebruikers kunnen profiteren van de voordelen van PDF (Portable Document Format): behoud van alle formattering ongeacht het medium of het platform; mogelijkheden tot documentbeheer en het aanmaken en gebruiken van elektronische formulieren; en de PDF-werkstroom.
Quark beheerst met het pagina-opmaakprogramma Quark X Press al jaren de markt. 90 Procent van alle vierkleurendrukwerk en andere hoogwaardige publicaties wordt in Quark X Press vormgegeven. X Press ondersteunt PDF echter minimaal.
Adobe's PDF, gebaseerd op de printertaal Postscript, is cruciaal voor het in een bepaalde, eventueel interactieve vorm gieten van informatie. Gartner Group ziet in PDF een de facto standaard voor een breed gamma aan toepassingen bij context-gevoelig documentbeheer en voor gebruik van elektronische formulieren. PDF, aldus Gartner Group, kan dienen als een centrale grafische interface voor de opkomende Comprehensive Production Architecture (CPA). Deze architectuur moet het mogelijk maken dat verschillende partijen via een intranet tegelijk aan een project werken. K2, beschikbaar in de tweede helft van 1999, ondersteunt CPA volledig.
Quark kan daartegenover zijn eigen Digital Media System plaatsen. Dat ondersteunt CPA niet, en is moeilijk te implementeren. Bovendien blijft het integratie missen met PDF. Omdat K2's integratie met PDF leidt tot kostenbesparing en efficiëntie, moet Quark oppassen.
Quarks poging enkele maanden geleden om Adobe over te nemen, is mislukt. Quark staat er momenteel financieel weliswaar beter voor dan Adobe, maar de demonstratie van een alfa-versie van K2 tijdens Seybold '98 duidt erop dat Adobe met zijn nieuwe technologie een goede toekomst tegemoet kan zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.