Europese Commissie reguleert e-handel

Internet-aanbieders zullen binnen de Europese Unie niet meer aansprakelijk zijn voor de inhoud van het elektronische verkeer via hun kabels en apparatuur als ze dit alleen doorsturen. Spam wordt in de EU een overtreding en andere reclame en directe verkoop worden verder aan banden gelegd.

Dit zijn enkele punten uit een nieuw, uitvoerig wetsvoorstel voor elektronische handel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Het voorstel moet de consument beschermen en het bedrijfsleven meer vrijheid bieden. Beide zijden hebben echter nu al kritisch gereageerd.
Het voorstel regelt ondermeer het probleem van de plaats van vestiging en de vraag welke wet er bij transacties via Internet van toepassing is. Ook betaalde en gratis diensten via Internet komen aan de orde in het voorstel. Doel van het voorstel is ook een wildgroei van nationale wetten voor elektronische commercie en Internet te beperken. Uitzonderingen hierop vormen gebieden als racisme, kinderporno en andere ernstige misdaad. In dergelijke situaties kan per geval een uitzondering gemaakt worden, maar alleen met instemming van de Europese Commissie.
Critici menen dat de regeling tot onduidelijk leidt; wanneer geldt welke wet? Europese uitgevers menen dat hun mogelijkheden voor reclame en marketing nu teveel beperkt worden. Deze beperkingen zouden volgens goede bronnen afwijken van de oorspronkelijke opzet van de voorgestelde wet. De EU wijst de kritiek echter af. Wanneer het voorstel wordt behandeld is nog niet bekend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.