Explorer voor Mac en Unix verliest JVM

Microsoft verwijdert zijn omstreden Java virtual Machine (Jvm) uit de Macintosh- en Unix-versies van zijn webbrowser Internet Explorer. Hierdoor kan die browser Java-programma's niet meer zelf uitvoeren. Gebruikers zijn voortaan aangewezen op de virtuele machines van bijvoorbeeld hun besturingssysteem.

Dit blijkt uit een brief van Microsoft aan licentiehouders van de Explorer. Deze boodschap is een direct gevolg van de uitspraak van rechter Ronald Whyte die Sun in het gelijk stelt over de Java-incompatibiliteit van Microsofts browser. Die software moet binnen negentig dagen Suns compatibiliteitstest voor Java doorstaan. Microsoft liet vrijdag weten dat die periode voldoende tijd biedt voor het tegemoet komen aan het bevel van de rechter. "Wij voelen ons verbonden aan het ondersteunen van Java voor al onze klanten", zei vice-president Jeff Raikes.
Volgens de nu naar buiten gekomen brief bestaat die steun uit het verwijderen van de eigen Jvm uit de niet-Windows versies van zijn browser. Woordvoerder Jim Cullinan beweert dat het technisch te ingewikkeld is om binnen negentig dagen een virtuele machine te schrijven voor besturingssystemen waar Microsoft niet zo bekend mee is. "Java wordt wel ondersteund; we herschrijven de Explorer zodat Java-programma's buiten de browser zoeken naar een Jvm. Er zijn genoeg andere keuzes", aldus Cullinan die verwijst naar software van Borland en Apple. Hewlett-Packard heeft al laten weten Microsoft een licentie te willen verstrekken voor zijn 'schone' Jvm.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.