Comdex: Oracle omzeilt Windows NT

Nieuwe serversoftware van Oracle maakt het mogelijk de Internet-database van het bedrijf te gebruiken met een afgeslankt besturingssysteem. Deze software draait direct op de computerhardware.

Uitgebreide besturingssystemen, zoals Windows NT zijn hiermee overbodig. Dit maakte directeur Larry Ellison bekend op de Amerikaanse computervakbeurs Comdex. Volgens de Oracle-topman zijn de zware besturingssystemen overbodig in het Internet-tijdperk.
Oracle zet met dit 'Raw Iron-project' opnieuw Microsoft de voet dwars. "Als we de volledige besturingssystemen niet meer gebruiken, elimineren we 32 miljoen coderegels. Windows NT is immers het meest gecompliceerde programma dat ooit gemaakt is. Systemen als deze zijn meer dan we nodig hebben", zei Ellison tijdens de presentatie aan de pers.
Oracle voert momenteel besprekingen met hardwareleveranciers als Dell, Compaq, Hewlett-Packard en Sun. Zij moeten de databank Oracle 8i samen met hun servers op de markt brengen. Deze draaien op een beperkt besturingssysteem, de zogenaamde microkernel, die Oracle zelf ontwerpt. Het bedrijf heeft vooralsnog geen plannen om zich te richten op het ontwikkelen van hardware.
Ellison verwacht dat Raw Iron veel voordelen voor de gebruikers oplevert. "Het is makkelijk te testen en te onderhouden. Op deze manier kunnen de klanten veel tijd en geld besparen." Het project past in de visie van de Oracle-topman, waarin gebruikers hun gegevens bewaren op grote servers. "Zet niet in elke bedrijfsvestiging een aparte server", waarschuwde Ellison tijdens zijn lezing. "Gebruik daarentegen een klein aantal grote servers. Deze centralisatie maakt het makkelijker de gegevens te beheren en de kwaliteit te verbeteren." Met name het midden- en kleinbedrijf, dat niet de beschikking heeft over een grote IT-afdeling, kan hiervan de vruchten plukken. Ellison verwacht dat over vijf jaar de helft van de Oracle 8i-databases draait op het Raw Iron-systeem.
De aankondiging van Ellison is op de Comdex met gemengde gevoelens ontvangen. Enkele kleinere bedrijven menen dat Raw Iron veel voordelen biedt. Sommige analisten zetten echter vraagtekens bij de plannen van Oracle. Volgens hen moeten servers met elkaar integreren. Als Oracle een database levert die draait op een beperkt besturingssysteem, zal de database-server moeilijker integreren in het gehele netwerk van de gebruiker. Tevens dient Oracle de hardware-partners te overtuigen van zijn plannen. Deze leveranciers werken namelijk ook samen met Microsoft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.