Gates struikelt over alledaagse termen

Bill Gates kan zich niet herinneren wat hij bedoelde toen hij in januari 1996 een e-mail schreef waarin hij aangaf dat het winnen van marktaandeel in de markt voor Internet-browsers een belangrijk doel van Microsoft was.

Dit bleek uit de videogetuigenis van de topman tijdens de rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen zijn softwarebedrijf heeft aangespannen.
Het was de derde keer dat de aanklager putte uit de videobeelden, die een verwarde Gates tonen. Zo vroeg de miljardair tijdens het verhoor naar de betekenis van alledaagse woorden als 'marktaandeel' (market share) en 'bezorgd' (concerned). Soms nam hij een pauze van ongeveer een halve minuut voor hij antwoord gaf. Toen de aanklager vroeg of hij bezorgd was over concurrerende browsers, antwoordde Gates niet te begrijpen wat de ondervrager bedoelde met 'bezorgd'. De jurist vroeg vervolgens of Gates weet dat 'concerned' een Engels woord is en of hij zich de betekenis van het woord kan voorstellen. Pas toen gaf de topman een ontwijkend antwoord.
Een woordvoerder van Microsoft reageerde op de Comdex desgevraagd verbolgen op de strategie van de Amerikaanse overheid. "De aanklager kiest een agressieve werkwijze waarbij Bill Gates persoonlijke aanvallen te verduren krijgt", aldus PR-manager Tom Pilla. "Het departement heeft Gates vreemd genoeg niet opgeroepen als getuige, maar kiest ervoor korte stukjes van het video-verhoor te tonen." Pilla erkent dat de beelden een negatief beeld van zijn directeur geven. "Maar wat wil je, het was geen interview, maar een verhoor. Bill heeft een eerlijke getuigenis afgelegd. Hij heeft niet toegestaan dat anderen hem woorden in de mond leggen."
Volgens Pilla hanteert Microsoft op de Comdex geen struisvogelpolitiek over de rechtszaak. Gates wijdde tijdens zijn lezing geen woord aan de juridische strijd. "Wij zijn altijd open geweest voor de pers. Vorige week is Gates tijdens de aandeelhoudersvergadering nog ingegaan op de zaak. Maar op deze technologische beurs, willen wij meer aandacht schenken aan technologische kwesties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.