Eerste details Transmeta-chip bekend

Transmeta, het flink gefinancierde topgeheime chipbedrijf geeft een eerste blik op aanstaande microprocessoren. Het bedrijf, waar ondermeer Linux-schepper Linus Torvalds werkt, verwierf onlangs een patent voor bepaalde delen van zijn chipontwerp. Daardoor is enige informatie over de functies van zijn producten nu bekend.

De chip van Transmeta is gebaseerd op een geheel nieuw ontwerp. Het haalt extreem hoge kloksnelheden en kan in principe alle bestaande Windows-programmatuur draaien. De IT-industrie speculeert al enkele jaren over de precieze activiteiten van dit concern, dat in 1995 is opgericht met fondsen van ondermeer Microsoft-mede-oprichter Paul Allen. Naast Torvalds heeft Transmeta ook processor-architect David Ditzel in dienst, vroeger werkzaam bij AT&T's Bell Labs.
De eerste aanblik toont een revolutionair ontwerp dat Intel-compatibel is op een geheel eigen manier. Code voor Intel-processoren wordt vertaald naar een meer geavanceerd formaat, genaamd Vliw (very long instruction word). Dit is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die in wezen een groot aantal eenvoudige computerinstructies vertalen naar een enkele lange en gecompliceerde instructie. Die kan vervolgens veel efficiënter en sneller worden uitgevoerd dan huidige vormen van computercode.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.