Geen groei in omzet besturingssystemen

De groei in de verkoop van besturingssystemen voor PC's is het afgelopen jaar nagenoeg tot stilstand gekomen.

Microsoft blijft met een marktaandeel van 87 procent (76,6 miljoen licenties voor besturingssystemen) de voornaamste leverancier, terwijl Apple en IBM samen slechts 6,6 procent van de desktopmarkt in handen hebben.
Dit blijkt uit voorlopige schattingen van onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) op basis van diens rapport 'Client Operating Environments 1997 in Review'. In totaal zijn er in 1997 slechts 2,3 procent meer licenties voor besturingssystemen verkocht dan in het voorgaande jaar. Voor de totale markt bestaat driekwart van de verkopen uit Windows 95. Dit was in 1996 nog 63 procent. Windows NT telt 9,2 procent ten opzichte van 3 procent in 1996.
De stagnering in de verkoop van besturingssystemen is volgens IDC te wijten aan diverse factoren. De voornaamste redenen zijn: bedrijven die wachten met overstappen van Windows 3.x totdat Windows 98 of NT Workstation versie 5 verkrijgbaar zijn, organisaties die tevreden zijn met hun huidige systemen, en de weigering van Apple om versie 8 van diens Mac OS in licentie te geven aan kloonfabrikanten.
Daarnaast concentreren IT-managers zich steeds meer op het minimaliseren van de uitgaven en het maximaliseren van de productie. Ondertussen wijden automatiseerders zich aan het afwenden van het millenniumprobleem en het versoepelen van de overgang naar de Europese munt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.