Internet-grondlegger Postel overleden

Afgelopen weekend is Jon Postel, leider van Iana (Internet Assigned Numbers Authority) en één van de grondleggers van Internet, overleden. Hij werd 55 jaar oud.

Postel, inDe Economist ooit betiteld als 'God on the Internet' heeft zich vooral ingezet voor standaardisering van Internet. Hij was, met baard en paardenstaart, een typische exponent van de hippiegeneratie die zich bezighield met de ontwikkeling van Internet; hij was het eerste lid van de Internet Society.
Postel heeft ervoor gezorgd dat alle Internet-parameters, zoals adressen en namen, werden geregistreerd en wereldwijd uniek bleven. Verder was hij verantwoordelijk voor de RFC's, waarin de technologie van Internet staat beschreven en gedocumenteerd.
De laatste tijd heeft hij zich nog ingezet voor de totstandkoming van de Icann, de opvolger van de Iana. Twee weken geleden nog presenteerde hij zijn plannen voor deze opvolger. Daarbij stond hij aan veel kritiek bloot. Hij werd er door critici van beticht bij de totstandkoming van de Icann te handelen uit eigenbelang; hij zou de macht over Internet willen krijgen. Postel, die in brede kring bekend stond als zeer integer, heeft deze aantijgingen zelf niet meer kunnen weerleggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.