Prijzen geheugenchips blijven dalen

De crisis op de markt voor geheugenchips houdt aan. Zelfs de roekeloze Koreaanse fabrikanten stellen nieuwe investeringen uit. Marktonderzoeker IDC voorspelt dat het overschot nog zeker tot 1999 zal aanhouden.

"De markt verzuipt in de Drams", schrijft IDC in een recent onderzoeksrapport. Volgens marktonderzoekers van Dataquest kosten sommige types 16 Mbit Drams op de Amerikaanse spotmarkt nog slechts 2,10 dollar. Het zal echter nog wel enkele maanden duren voordat deze prijserosie merkbaar zal zijn voor kopers van PC's en geheugenmodules.
Zelfs de drie Koreaanse fabrikanten lieten de afgelopen maanden weten dat ze gas terug zullen nemen. Clark Fuhs, analist bij Dataquest, meent zelfs dat Samsung, LG Electronics en Hyundai hun investeringen helemaal stoppen. De afgelopen twee maanden is de Koreaanse munt (won) zo'n 40 procent in waarde gedaald. Als gevolg hiervan is de aanschaf van buitenlandse apparatuur evenredig veel duurder geworden.
Als gevolg van de crisis zijn verschillende bedrijven eerder overgegaan met de fabricage van 16 Mbit Drams naar de lucratievere 64 Mbit Drams. Dit leidde ertoe dat ook de prijzen in dit segment van de markt gezakt zijn. Volgens IDC kan momenteel alleen Samsung aan de vraag naar 64 Mbit Drams voldoen. In 1997 werden er 106 miljoen van deze geheugenchips verkocht; daarvan nam Samsung er 37 miljoen voor zijn rekening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.