Domeinnaam-plan struikelt op valreep

De geplande overdracht van de toewijzingsmacht over Internet-domeinnamen is een week uitgesteld. Oorspronkelijk zou de regering van de Verenigde Staten dit beheer vannacht uit handen nemen van de firma Network Solutions (NSI) en toewijzen aan een nonprofit-raad.

NSI heeft nu een week uitstel. Critici voorspellen dat er voorlopig weinig zal veranderen wat betreft het domeinnaambeheer.
Gisteren begon het overdrachtsplan al uiteen te vallen, doordat de met veel moeite bereikte overeenkomst over de formatie van de nonprofit-raad alsnog in twijfel werd getrokken. Nerveuze belanghebbenden klaagden deze week al over het feit dat de zogenoemde open onderhandelingen over de vorming van de nieuwe beheerder achter gesloten deuren plaatsvinden. Nu blijkt dat de negen raadsleden voor de nonprofit organisatie nog benoemd moeten worden. Verder zijn betrokkenen bezorgd over de wettelijke macht die de raad krijgt toegewezen, de manier waarop de leden worden aangewezen en, vooral, wie de raadsleden uitzoekt.
Volgens officiële geluiden staat het hele proces open voor publiek commentaar. De goedkeuring van de uiteindelijke benoeming van raadsleden is echter in handen van een officieuze groep die nu al een vinger in de pap heeft bij het domeinbeheer. Tot die groep behoren de Amerikaanse presidentsadviseur Ira Magaziner, topmannen van het Department of Commerce, NSI en de Internet Assigned Names Authority (Iana).
Deze drie organisaties staan alle onder invloed van de Amerikaanse overheid. Het Departement is een rechtstreekse overheidsinstelling. NSI is door de regering aangetrokken voor de domeinnaamregistratie. Iana is gefinancierd door de Amerikaanse overheid om de fysieke servers te beheren die de vertaalslag van domeinnaam naar domeinnummer maken. Het Witte Huis beweert nog steeds dat het geen invloed meer wil hebben en wacht op een gezamenlijk voorstel van NSI en Iana, dat morgen rond moet zijn. Dat voorstel doorloopt dan weer een internationaal wijzigings- en goedkeuringsproces.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.