Gartner: iedereen zal Java omarmen

"Java ontwikkelt zich en wordt volwassen. Sun slaagt er niet in alle besturingssystemen overbodig te maken en Microsoft zal falen om Java te degraderen tot gewoon een programmeertaal."

Gartner-analist Daryl Plummer voorspelt dat Microsoft en Sun hun onderlinge strijd zullen voortzetten, maar roept ondertussen op tot realiteitszin: "Java is een afdoende taal en platform voor de meeste toepassingen."
Volgens Plummer, spreker op de Progress-gebruikersbijeenkomst, zullen softwareleveranciers en bedrijfsgebruikers Java massaal als taal en platform omarmen. De belofte 'write once, run anywhere' moet echter losgelaten worden. "In combinatie met de andere technologieën die nodig zijn om een volledige Java-omgeving te creëren, draaien applicaties misschien op twee of drie platformen." Dat geeft niet; weinig gebruikers kiezen voor meer dan twee of drie platformen, en die keuze verandert niet vaak.
Hoewel de evolutie niet voltooid is, meent de Gartner-analist dat Java klaar is voor sommige bedrijfskritische toepassingen. "Java is niet voor zware transactietoepassingen geschikt voor 2001, maar wel voor 'zelfbedieningsapplicaties', databasetoegang en zoekprogramma's." De ontwikkeling van Enterprise Java Beans brengt de mogelijkheid van 'Java-transacties' met zich mee.
De ontwikkeling van Java is in een stabiliserende fase beland. Eerst was er dehype, en vervolgens de kritiek omdat de beloften rond prestaties en platformonafhankelijkheid niet werden waargemaakt. Nu zijn de verwachtingen realistischer en groeit Java uit boven deapplets die bedrijfslogo's draaiend houden in Internet-browsers. Meer en meer vindt het zijn plek op de server. "Slimme ontwikkelaars gebruiken geen Java-applets, maar Html aan de client-kant, behalve als de extra functionaliteit van Java noodzakelijk is", aldus Plummer. Voor de verdere ontwikkeling moet Sun een opener beleid voeren. "Als Java een standaard is, kan niet alleen Sun bepalen hoe die eruit ziet." Volgens Plummer hebben alle softwareleveranciers zich inmiddels verbonden aan Java. De betrokkenheid en de behoefte aan invloed zijn dus groot.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.