Intel maakt snellere Xeon goedkoper

Intel heeft de prijs van zijn nieuwe Pentium II Xeon-processor, met een kloksnelheid van 450 MHz, verlaagd naar het niveau van de 400 MHz-variant. De opgevoerde kloksnelheid geldt echter alleen voor de Xeon-chips met 512 KB aan Level 2 cache-geheugen die zijn bedoeld voor duo-processor werkstations.

Servers met vier processoren moeten nog wachten tot begin volgend jaar, als Intel de Xeon uitrust met cache van 1 en 2 MB groot.
Dat heeft een grote invloed op het prestatieniveau van de totale computer. Raghu Murthi, directeur van Intels werkstationdivisie, zegt dat de 450 MHz Xeon ongeveer 10 procent beter presteert dan de 400 MHz-versie, zowel in werkstations als in servers. Inmiddels hebben nagenoeg alle grote computerfabrikanten al aangekondigd later deze maand werkstations met de nieuwste Xeon te leveren. Gateway is één van de leveranciers die deze chip ook gebruikt in een duo-processor server.
Zowel de vier maande 'oude' 400 MHz Xeon als de nieuwe 450 MHz-versie kosten 824 dollar in hoeveelheden van duizend stuks. Analist Jay Moore van onderzoeksbureau Aberdeen Group meent dat dit een teken is dat Intel beseft dat de aanvankelijk hoge prijs voor de Xeon de chip een stuk minder aantrekkelijk maakte. "De verhouding tussen prijs en prestatie was te scheef. Dat heeft Intel nu rechtgetrokken, en dat is een marktstrategie die klanten niet gewend zijn van Intel", aldus Moore.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.