Open Text gokt op intranet uit een doos

"Wij worden een soort Yahoo! op bedrijfsniveau", zegt Brett Newbold, president van Open Text. Het concept van een intranet dat rechtstreeks uit de doos wordt geïnstalleerd, moet zorgen voor een ongekende groei in de komende jaren.

portalsites op Internet, richt Open Text zich op de zakelijke intranetmarkt. Het gevolg is een relatief lage naamsbekendheid en een beurswaardering die in het niet zinkt bij Internet-hoogvliegers als Yahoo! en Excite. Echter, terwijl de meeste Internet-bedrijven verliezen verzamelen, denkt Newbold de komende jaren de omzet en winst te kunnen verdubbelen. Met Livelink meent hij de groeimarkt van de toekomst gevonden te hebben. Concurrentie ziet hij nauwelijks. "De meeste leveranciers geven je een toolkit, geen volwassen product. Bovendien zijn nogal wat bestaande producten gebaseerd op email." Livelink werkt volgens internetstandaarden als Html.
Volgens een onderzoek van IDC ligt Livelink ver voor op andere producten. Het gaat daarbij om de integratie van documentenbeheer, een zoekmachine, werkstroombesturing en workgroup-faciliteiten (discussiegroepen, nieuwsverpreiding via het intranet, push en dergelijke). Newbold: "Lotus Notes is workgroup software en bovendien vooral een toolkit. Meestal wordt het gebruikt voor email. Staffware doet workflow. Documenta is goed in documenten management. Verity heeft een zoekmachine." Allemaal deelonderwerpen dus.
Livelink zou de echte invulling van het kennismanagement-concept zijn. Het maakt het mogelijk dat mensen op projectbasis samenwerken zonder dat ze ook fysiek in één ruimte zitten. De problemen bij het invoeren een intranettoepassing als Livelink zijn meer organisatorisch en bedrijfspolitiek dan technologisch van aard. Soms is veel geïnvesteerd in een bepaalde aanpak en men durft daar niet meer op terug te komen. Een ander probleem betreft de grote softwarehuizen en managementadviesbureaus. Die bouwen liever een intranet helemaal van de grond af aan op voor hun klanten dan dat ze een standaard oplossing aanbieden. "Dan kunnen ze minder uren schrijven." In Nederland werken momenteel Shell, Akzo, KPN Telecom en Friesland Coberco met Livelink.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.