Documenten tonen Java-angst Microsoft

Directieleden van Microsoft waren bezorgd over de dreiging van Sun Microsystems' Java voor de dominantie van het eigen Windows-besturingssysteem. Dit blijkt uit nieuw onthulde documenten die bij de rechtbank zijn ingediend in de nu lopende Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft.

In een voor publiek en pers gesloten hoorzitting van drie weken geleden dienden advocaten van Sun bewijsmateriaal in dat Microsoft gepoogd zou hebben de controle over Java aan Sun te ontworstelen. De transcriptie van het verhoor is woensdagavond vrijgegeven door de Californische districtsrechter Ronald Whyte.
De platform-onafhankelijkheid van de programmeertaal werd vooral in de Java-begintijd geroemd als een software-eigenschap die Microsofts marktdominantie kon breken. Sun heeft Microsoft aangeklaagd voor het breken van de licentie-overeenkomst voor diens gebruik van Java. Volgens de aanklacht probeert Microsoft de programmeertaal "te bevuilen" door het ontwikkelen van Windows-specifieke versies van de taal zelf en Java-ontwikkelapplicaties.
Tijdens de hoorzitting las Sun-advocaat Lloyd Day voor uit interne Microsoft-memo's over diens strategie betreffende Java. "We moeten de controle over Java overnemen", citeerde Day een memo van het Microsoft-hoofd voor Java-ontwikkeling aan de directieleden. Volgens de advocaat was Bill Gates zelf bevreesd voor Java en stelde hij tijdens een jaarlijkse topbijeenkomst in oktober 1996 zelf voor om Windows-gebonden Java-applicaties te ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.