Wie koopt Intels nieuwe processoren?

Terwijl de PC-prijzen zakken, moet Intel flink investeren om de markt klaar te stomen voor de komende golf Pentium II-processoren en de nieuwe generatie Merced microprocessoren. Zonder nieuwe toepassingen verkoopt het geen chip.

De goedkope PC rukt op en de zakelijke gebruiker is steeds vaker tevreden met wat hij heeft. Volgens analist Martin Reynolds van Dataquest treft vooral een gebrek aan belangstelling van de zakelijke PC-markt Intel. "De pijn zit vooral in de duurdere systemen. Die zijn tot tweeduizend dollar gezakt." De dag voor het Intel Developer Forum in Palm Springs, Californië, daalden de prijzen van Intels duurste processoren met bijna 30 procent.
In Palm Springs bracht de chipfabrikant vooral een goed-nieuwsshow met veel toekomstige technologie. Craig Barrett, president en chief executive officer, kondigde voor 1999 tien nieuwe processoren aan, voor allerlei systemen. Nu de groei niet alleen uit microprocessoren kan komen, zoekt Intel diversificatie: netwerkchips, grafische processoren, chipsets en de energiezuinige Strong ARM, gekocht van DEC, voor ingebedde toepassingen.
Volgend jaar komt de Merced beschikbaar, een microprocessorlijn met een geheel nieuwe architectuur. Naast deze chip voor zware systemen blijft Intel zijn 32-bit Pentium II-lijn ontwikkelen. Er komen in deze klasse nieuwe processoren (Katmai) met een uitgebreide instructieset. Vroeger lag de nadruk vooral op de verbeterde 3D-grafische prestaties, maar nu blijkt de Katmai New Instructions (KNI of MMX2) bredere toepassingen te dienen. De processor kan ondermeer een continue stroom video verwerken zonder de cache-geheugens te belasten. Naast Mpeg2-video zorgt KNI ook voor betere prestaties in spraakherkenning. De responstijd en precisie van spraaksoftware zou volgens Intel met 20 procent verbeteren. Echter, verhogen deze nieuwe snufjes de aantrekkingskracht van de duurdere PC?
Sommige waarnemers schatten dat Intel tientallen miljoenen dollars spendeert om software-ontwerpers te ondersteunen in het ontwikkelen van programmatuur voor Katmai. Software kan ook de Merced IA-64-architectuur maken of breken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.