Veel IT'ers werken zonder visum in VS

Nederlandse IT-bedrijven zenden te vaak medewerkers uit naar de Verenigde Staten zonder de juiste visa, aldus jurist Hans van Velzen. Het ontbreken van de benodigde papieren kan vooral nadelig zijn voor de betrokken werknemer, die een toegangsverbod boven het hoofd hangt.

Veel Nederlandse IT-bedrijven starten Amerikaanse activiteiten en sturen daarvoor werknemers naar de VS. Die verblijven daar enige tijd of reizen op en neer. De werkgever moet zorgen dat ze de juiste papieren hebben. "Dit gebeurt veel te weinig", zegt Van Velzen. De jurist vermoedt dat veel bedrijven de aanvraagprocedure voor een visum te ondoorzichtig en tijdverspillend vinden.
Nederlandse automatiseerders die voor een Nederlandse werkgever opdrachten verrichten in de VS hebben meer documenten nodig dan het groene formulier dat ze in het vliegtuig invullen. Verricht de automatiseerder werkzaamheden in de VS waarvoor een Amerikaanse opdrachtgever betaalt, dan is een visum voldoende. Het maakt niet uit of de opdrachtgever betaalt aan een rechtspersoon in de VS of in Nederland. De opdrachtgever kan bezwaar aantekenen als hij ziet dat de uitvoerder niet het juiste werkvisum heeft. Dit kan volgens Van Velzen nadelig zijn voor de werkgever, maar vooral voor de werknemer. De VS kunnen de laatste voor enkele jaren de toegang ontzeggen. "Dit blijft hem achtervolgen, ook als hij voor een andere onderneming gaat werken."
Van Velzen ondersteunt ondernemingen bij visumaanvragen. IT-bedrijven komen vooral voor werkdocumenten voor de VS. Als de onderneming de documentatie op orde heeft, hoeft de procedure hoeft niet lang en ingewikkeld te zijn. Wel een probleem is het beperkte aantal visa dat de VS afgeven. Het gaat dan om het document voor 'speciale opdrachten'. Op dit moment geven de VS jaarlijks 65 duizend van die tijdelijke vergunningen af. Volgens Van Velzen is dit te weinig en liggen aanvragen voor de volgende lichting al maanden te wachten. Van Velzen heeft met het Amerikaanse consulaat aan een constructie gewerkt waarbij automatiseerders een buitengewoon werkvisum kunnen krijgen. Dat gaat snel en valt buiten de limiet. Er heeft zich echter nog geen onderneming gemeld die deze mogelijkheid wil gebruiken.
Volgens de jurist is het voor de IT-branche ook moeilijk om vergunningen voor buitenlandse werknemers in Nederland te krijgen. "Hier is de aanvraag van een werkvergunning helemaal een crime. Maar ook hier is het uiteindelijk wel mogelijk, als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet", zegt Van Velzen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.