Britse overheid moeten inkopen via Web

De Britse minister van industrie, Peter Mandelson, heeft aangekondigd dat alle Britse overheidsinstellingen met ingang van 2001 90 procent van hun reguliere inkoop elektronisch moeten verrichten.

Bovendien wil hij stimuleren dat het Verenigd Koninkrijk Europa's 'digitale laboratorium' voor e-commercie wordt. In een reactie laat het Nederlandse ministerie van EZ weten extra te gaan investeren in Internet.
Mandelson kritiseerde de afwachtende houding van de Britse ondernemers. Bovendien twijfelt eenderde van de Britten aan de voordelen van digitale technologie. Volgens Mandelson speelt de regering een belangrijke rol in het scheppen van voorwaarden voor ontwikkeling van e-commercie. Concurrentie, en niet regelgeving, lijkt hem de aangewezen weg. Hij belooft wel snel wetgeving om problemen met encryptie en digitale handtekeningen op te lossen.
Het samenvallen van de opbloei van elektronische handel en de introductie van de euro verandert de concurrentieverhoudingen in Europa volgens Mandelson sterk. Britse ondernemers hebben een goede startpositie om van het VK het Europese proefterrein voor digitale producten en diensten te maken. Daardoor kunnen Britse bedrijven een leidinggevende plaats in de wereld veroveren.
De Nederlandse overheid volgt het Britse inkoopbeleid niet, aldus een woordvoerder van EZ. Wel investeert het ministerie in snelle Internet-2-toegang voor Nederland, het Gigaport-project. Het gaat hier om 'enkele tientallen procenten' van de geplande 250 miljoen gulden. Hoewel Nederland het Britse bod niet overtroeft, maakt minister Jorritsma volgens haar woordvoerder met de investering in Internet-2 duidelijk hoezeer zij belang hecht aan snelle ontwikkeling van e-handel.
Wat het inkoopbeleid betreft, wijst EZ erop dat in Nederland overheidsdiensten decentraal bestellen, waardoor een algemene verplichting tot e-bestellen moeilijk te realiseren lijkt. De woordvoerder erkent dat de meeste overheidsdiensten al aangesloten zijn op Internet. De controle op een eventuele verplichting tot e-bestellen en de verantwoordelijkheid voor de afhandeling baart EZ zorgen. Overigens benadrukt Minister Wijers'Actieplan voor de elektronische snelweg de voorbeeldwerking: 'een overheid die de toepassing van elektronisch zakendoen zelf in praktijk brengt, kan een aanzienlijke stimulans te weeg brengen'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.