Europa start netwerk voor scholen

De Europese staten hebben formeel een educatief netwerk, EU-Schoolnet. De Zweedse minister van Onderwijs Ylva Johansson lanceerde het Europese schoolnet in het Europese trainingscentrum van IBM.

In wezen is EU-net een netwerk van nationale en regionale netwerken in de landen van de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Alleen de Duitse Bondsrepubliek tekende de samenwerkingsovereenkomst niet. EU-net moet de samenwerking tussen de scholen in Europa bevorderen en hoogwaardige onderwijskundige en pedagogische informatie leveren, die "ook Europese toegevoegde waarde" moet bevatten. Voorts moet het net een rol spelen bij de professionele ontwikkeling van docenten wat betreft ict-gebruik.
Guus Wijngaards, lid van het Brusselse EU-net bureau, is blij dat er een Europese overeenkomst ligt, na jaren voorbereiding en het sneuvelen van diverse andere initiatieven. "De komende acht maanden moet EU-net zijn bestaansrecht bewijzen. Dat zal alleen lukken als het zijn toegevoegde waarde voor de gebruikers kan aantonen." Vooral de Scandinavische landen, waaronder Zweden, Noorwegen en Denemarken, beschikken over hoogwaardige educatieve netwerken met zinvolle informatie voor het onderwijs.
Een mogelijk nadeel is dat de aanpak van bovenaf is geregeld. Bij een aantal bezoekers van de startconferentie was dan ook een zekere ambivalentie te bespeuren. Men is blij dat er eindelijk iets gemeenschappelijks is. Men constateert echter dat de meeste landen worden vertegenwoordigd door afvaardigingen van de nationale of regionale ministeries van onderwijs - organisaties die doorgaans niet erg dicht bij de leraren staan. Vertegenwoordigers van bestaande lerarennetwerken als het Europese Scholen Project bijvoorbeeld waren niet aanwezig. De macht van de Europese Commissie blijkt uit het feit dat de meeste aanwezigen hun twijfel anoniem publiek willen maken, waarbij men expliciet aangeeft het niet verstandig te vinden op mogelijk lange Brusselse tenen te gaan staan.
Voorlopig zijn nog lang niet alle betrokken landen feitelijk in het netwerk opgenomen. Bij Nederland staat op de homepage het logo van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, maar van een echte verbinding is nog geen sprake. Het wachten is op de totstandkoming van het Nederlandse 'Kennisnet' voor het onderwijs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable