Europa hangt vuile 2000-was niet buiten

Bedrijven besteden tussen de 8 en 9 procent van hun IT-budget aan het oplossen van het millennium-probleem. Dit blijkt uit cijfers die marktonderzoeker IDC in Parijs tijdens haar European IT-forum presenteerde.

Amerikaans onderzoek, dat volgens IDC tevens goed toepasbaar is voor de Europese situatie, laat zien dat een derde van alle bedrijven in de VS het probleem nog niet heeft aangepakt. De 2000-bug is door 10 procent zelfs niet geïnventariseerd. Ruim 20 procent heeft het probleem wel in kaart gebracht, maar is nog niet aan de slag gegaan. Een even grote groep heeft zijn zaakjes wel op orde.
T. Oleson, 2000-specialist bij IDC, gaat ervan uit dat een kleine 2 procent van alle thans geïnstalleerde software niet voor de eeuwwisseling is gerenoveerd. "Simpelweg omdat deze pakketten een lage prioriteit hebben of niet bekend zijn."
Dit jaar zal de geschiedenis in gaan als de periode waarin het meeste geld werd uitgegeven om het 2000-probleem uit de wereld te helpen. IDC stelt dat er in Europa dit jaar 36 miljard dollar voor is vrijgemaakt. Opvallend is dat Europese bedrijven - vergeleken met Amerikaanse ondernemingen - een sterke voorkeur hebben om de bug zelf aan te pakken. "Amerikanen besteden dit al te graag uit. Europeanen hangen blijkbaar de vuile was liever niet buiten en zorgen zelf voor de oplossing", zegt Oleson. Omdat in Europa relatief veel oudere computerapparatuur in gebruik is, zijn de problemen met ingebouwde software die niet tegen de eeuwwisseling kan groter dan in de VS.
"Wanneer we op 1 januari 2000 terugkijken, zal blijken dat het 2000-probleem goed is geweest voor ongeveer 3 à 4 procent van de totale bestedingen aan automatisering. Dat is dus geen verontrustend hoog percentage", meent Oleson.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.