IDC: Internet-handel schip van bijleg

In lijn met wat de meeste IT-leveranciers graag horen, stonden Internet en elektronische handel centraal tijdens het IT-forum van IDC. Gouden bergen voorspelde marktonderzoeker IDC op zijn conferentie European IT-forum.

Nu valt er echter nog geen droog brood te verdienen in cyberspace, zo vertelde vice-president Internet Research Frank Gens. Voor elke dollar die een ondernemer via Internet verdient, moet hij 1,88 dollar investeren. Gens stelt dat pas in de eerste helft van de volgende eeuw geld te verdienen valt met handel via Internet. "Daarvoor moeten bedrijven nu investeren, en zich niet laten afschrikken door het feit dat er nog geen geld binnenstroomt."
IDC becijfert dat ondernemingen dit jaar wereldwijd 211 miljard dollar in online-activiteiten steken. Daarmee genereren ze een kleine 32 miljard dollar aan omzet. In 2002 besteden bedrijven voor 954 miljard aan Internet-gerelateerde werkzaamheden, zo verwacht IDC. Tegen die tijd zal het een dollar aan infrastructuur kosten om er drie te verdienen. Toch adviseerde Gens de eindgebruikers die naar de IDC-conferentie in Parijs waren gekomen hun management ervan te overtuigen dat dit het moment is om te investeren in Internet. "Wie nu investeert, kan over vier jaar beginnen met oogsten", luidt zijn optimistische inschatting.
Volgens Gens wijkt de wijze waarop Europeanen met Internet omgaan sterk af van de Amerikaanse reactie. "In Europa willen gebruikers eerst overtuigd worden van het nut van een toepassing." Louter fascinatie voor technische mogelijkheden is onvoldoende motivatie voor de Europeanen.
Spreker Bill Gates wees er op dat zijn rivaal Ellison van Oracle er tijdens het IDC IT-forum twee jaar geleden stevig naast zat toen hij de loftrompet afstak over de netwerk computer. Verder liet hij weten dat Microsofts belangstelling voor informatieproducten tijdelijk is. Over de aankoop van ondermeer nieuwsdiensten, foto-archieven en andere informatiediensten, zei hij dat Microsoft "hierover moest beschikken om producten te kunnen maken, maar het is geen kernactiviteit".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable