Intel concurreert met prijsverlagingen

Intel introduceerde gisteren een 333 MHz Pentium II-processor, de Deschutes. Tegelijkertijd verlaagt het de prijzen van oudere versies om weerstand te bieden aan AMD en Cyrix.

AMD en Cyrix hebben met hun Pentium-imitaties volgens cijfers van IDC in het lagere segment PC's in 1997 een marktaandeel verworven van 20 procent; een verdubbeling ten opzichte van 1996. "Ons gemiddelde marktaandeel heeft echter niet geleden", aldus Peter van Haendel van Intel Benelux.
Bedreigend voor Intel is vooral dat de goedkopere K6 van AMD en de M2 van Cyrix zich kunnen meten met de Pentium II. Om ze op afstand te houden, voert Intel prijsverlagingen door. Terwijl de Deschutes in grote aantallen 722 dollar kost, zijn de prijzen van de 300 MHz-, 266 MHz- en 233 MHz-versies gedaald tot 530 (was 738), 375 (was 530) en 268 (was 401) dollar.
De nieuwe processor is de eerste Pentium II uit Intels 0,25 micron-fabricageproces. Deze productietechnologie levert eind dit jaar Pentium II-processoren met kloksnelheden van 450 MHz op, aldus Intel. Ook AMD maakt sinds begin dit jaar zijn K6 in kwartmicron productietechnologie. Prijzen voor deze chips zijn echter nog niet bekend. Cyrix' eigenaar National Semiconductor is bezig de eerste 0,25 micron M2-chip te maken op een pilot-productielijn. De vraag is hoe snel deze bedrijven kunnen opschalen; AMD kampte in 1997 met productieproblemen.
Intels 'mobiele' Pentiums zijn ook in prijs verlaagd. De 166 MHz-Pentium op 1,8 volt is afgeprijsd van 300 naar 161 dollar. De 166 MHz-versie op 2,5 volt kost nu 273 dollar (was 134). Deze chip lijkt met een energieverbruik van 7,7 watt (in vergelijking met 2,9 watt voor de 1,8 volt versie) echter nauwelijks aantrekkelijk voor notebooks. De snelste draagbare Intel-processor, de recentelijk geïntroduceerde 266 MHz Pentium, zakt van 659 naar 466 dollar.
Volgens analisten zit Intel met een flink chipsoverschot door de geplaagde markt voor notebooks. Marktonderzoeksbureau Loewenbaum & Co denkt dat Intel in het laatste kwartaal een voorraad-overschot van drie miljoen stuks heeft opgebouwd. Veel kopers wachten volgens marktonderzoekers op een draagbaar Pentium II-systeem in combinatie met Windows NT 5.0. Volgens Van Haendel vormen deze gebruikers een miniem gedeelte van de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.