Microsoft treft schikking met Justitie

Microsoft heeft een voorlopige schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De advocaten van beide partijen maakten dit gisteren tijdens de hoorzitting bekend.

De schikking maakt het voor PC-fabrikanten mogelijk de laatste versie van Windows 95 te leveren, zonder het icoon van Internet Explorer op de desktop. In december deed rechter Thomas Jackson een preliminaire uitspraak, die Microsoft verplicht een versie van Windows te leveren zonder de Explorer, tot de rechter een definitieve beslissing neemt.
Jackson benoemde een adviseur die de zaak nader zal onderzoeken. Volgens het ministerie hield Microsoft zich niet aan de rechterlijke beslissing door versies van het besturingssysteem aan te bieden die oud waren of niet functioneerden. Microsoft ontloopt met deze schikking de mogelijke dwangsom van een miljoen dollar voor elke dag dat de onderneming in strijd met de uitspraak handelt. Hoewel het ministerie de schikking een "overwinning voor de consumenten" noemde, gaat het slechts om een tijdelijke voorsprong. Microsoft zelf verwacht dat de schikking weinig invloed zal hebben op de verkoop van de browser.
Volgens de onderneming zullen de meeste fabrikanten voor de Explorer kiezen. De aanklacht van de overheid dat Microsoft een overeenkomst uit 1995 heeft geschonden door de fabrikanten te dwingen de Explorer te installeren om voor een Windows-licentie in aanmerking te komen, blijft overeind staan. Microsoft heeft beroep aangetekend tegen de eerste uitspraak. Het beroep tegen de uitspraak dient in april.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.