Justitie verbreedt Microsoft-zaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie breidt toch zijn antitrustzaak tegen Microsoft uit. De overheidsinstantie heeft nieuw bewijsmateriaal ingediend dat moet aantonen dat de softwarefirma zich gedraagt als een monopolist.

Microsoft zou met zijn overwicht op het gebied van besturingssystemen druk hebben uitgeoefend op ondermeer Intel, Apple, Intuit en Real Networks.
Justitie beweert dat Microsoft probeerde Intel en Intuit ervan te weerhouden zaken te doen met browserfabrikant Netscape. Daarnaast zou Apple een aanbod hebben gekregen om de multimediamarkt volgens duidelijke grenzen te delen met Microsoft. Real Networks zou op eenzelfde manier zijn benaderd om informatie over zijn technologie voorstreaming multimedia te verstrekken. Verder is Microsoft nu officieel beschuldigd van het bewust ondermijnen van de marktacceptatie van Sun Microsystems' programmeertaal Java.
De nu ingediende documenten stellen ook dat Microsoft-directieleden niet meewerkten aan de voorverhoren die de afgelopen dagen plaatsvonden. Directeur Bill Gates "zou aan een zeer specifiek soort van geheugenverlies hebben geleden" tijdens zijn kruisverhoor. Justitie verbreedt de aanklacht hiermee van alleen het illegaal bundelen van twee verschillende producten, webbrowser en besturingssysteem, naar het misbruiken van een overheersende positie in de markt.
De aangeklaagde softwarefirma ontkent dit alles en zegt dat Justitie de zaak probeert te vertroebelen. "De overheid doet dit uit wanhoop en concentreert zich niet op wat de vermeende overtredingen zijn", zegt jurist Charles Rule van advocatenkantoor Covington & Burling namens Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.