Grootmachten werken samen aan ADSL

De belangstelling voor de nieuwe Asymetric Digital Subscribers Line (Adsl) techniek neemt toe. Deze technologie maakt het mogelijk om over de bestaande koperen telefoonlijn grote hoeveelheden beeld, geluid en data te transporteren.

De transportsnelheid is zeventig keer groter dan die van standaard modems. In de VS hebben Compaq, Intel en Microsoft een Universele Adsl-werkgroep gevormd. Dit samenwerkingsverband heeft tot doel om de standaardisatie van Adsl te versnellen. Naast de drie giganten werkt ook een aantal telecombedrijven mee aan dit initiatief.
In Nederland nemen vijfhonderd Amsterdammers deel aan Snelnet, een Adsl-experiment. De proef is deze maand gestart door PTT Telecom, in samenwerking met NOB Interactive en Surfnet. De deelnemers kunnen sneller surfen op Internet. Ook is het mogelijk om videobeelden binnen te halen via de bestaande telefoonlijn. Dit gebeurt door gebruik van modemapparatuur in de PTT-centrales en een speciaal modem bij de gebruiker thuis.
De technologie bevindt zich nog in een testfase. Of Snelnet het antwoord van de PTT op de snelle Internetproducten van de kabelbedrijven kan zijn, moet nog blijken. A2000 biedt al in Zaanstad, Purmerend en Hilversum snelle Internetdiensten aan. Adsl kampt nog met problemen. De techniek is nog niet gestandaardiseerd. Bovendien neemt ver van de centrale de snelheid af. Ook brengt het modem waarschijnlijk hoge kosten met zich mee voor de gebruiker. Verder kunnen televisierechten een obstakel vormen voor het gebruik van beelden.
In juni gaan de partijen het experiment evalueren. De betrokkenen zullen dan tevens bepalen of 'snel Internet' via Adsl als commerciële dienst op de markt komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.