Justitie breidt Microsoftzaak niet uit

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de twintig staten die Microsoft voor de rechtbank dagen, breiden de antitrustzaak tegen de softwarefirma niet uit. De aanklagers hebben gisteren een verzoek ingediend bij rechter Thomas Penfield Jackson om nieuw bewijsmateriaal te mogen indienen.

Deze documenten zijn niet bedoeld om de zaak te verbreden, maar dienen als weerwoord op Microsofts verzoek de hele kwestie te schrappen wegens gebrek aan juridische geldigheid.
Het extra materiaal is de afgelopen maanden ontdekt door Justitie. Een klein deel ervan gaat over incidenten waarbij Intel en Apple betrokken waren. Dit bevestigt eerdere berichten dat Microsoft eind 1995 zijn marktpositie misbruikt zou hebben tijdens onderhandelingen met processorfabrikant Intel. Deze firma werkte aan multimedia-software voor Internet en kreeg van Microsoft-topman Bill Gates te verstaan dat die ontwikkeling niet wenselijk was. Rond diezelfde tijd begon Gates' softwarebedrijf serieus aan de ontwikkeling van Windows NT op de Alpha-processor van Digital Equipment Corporation (DEC).
Verder bleek gisteren dat Microsoft inzicht eist in de interne email van browserfabrikant Netscape. Uit forums waar werknemers hun gemoed luchten zou volgens de aangeklaagde firma blijken dat fouten van de directie en zwakke producten hebben gezorgd voor Netscape's dalende marktaandeel - en niet de 'roofdierpraktijken van een monopolist', zoals Justitie beweert. Opvallend genoeg schildert Microsoft de eigen interne email af als een ideeënforum dat vergelijkbaar is met terloopse gesprekken op straat. Sinds vorige week circuleren er memo's van het bedrijf waarin sabotageplannen voor concurrerende producten worden uiteengezet. Ondertussen wordt Microsoft-directeur Gates morgen onderworpen aan een onverwachte derde dag van kruisverhoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.