Ultrasparc tegen 2002 op 1,5 GHz

Sun Microsystems voorziet in zijn toekomstplan voor de Ultrasparc-processor dat die chip in het jaar 2002 een kloksnelheid van 1,5 gigahertz (GHz) haalt. De s-serie Ultrasparcs haalt deze topsnelheid. Die serie wordt dan gefabriceerd op basis van het koper-met-xerogel-productieproces van Texas Instruments.

In 1999 levert Sun 480 MHz processoren, gevolgd door 600 en 700 MHz Ultrasparc III-chips. De computerfirma zegt in 2001 de Ultrasparc IV te introduceren. Deze begint bij een kloksnelheid van 1 GHz. Met dit toekomstplan wil Sun de wereld duidelijk maken dat het een doorgaand ontwikkel- en investeringsplan heeft voor de Ultrasparc-processor. "De motivatie hiervoor is klanten een goed gevoel te geven over het product", aldus analist Dean McCarron van onderzoeksbureau Mercury Research.
Sun geeft met deze plannen ook een sneer in de richting van Intel, die recent een vertraging aankondigde voor zijn 64-bit Merced-processor. De firma wil het vertrouwen winnen van potentiële klanten aan de bovenkant van de markt. Analisten beweren dat de beloofde kloksnelheid overeenkomt met hun verwachtingen voor de processormarkt. "Dit is een vrij realistische en concurrerenderoadmap", oordeelt McCarron. Analist Fred Zeiber van Pathfinder Research is echter minder positief en bestempelt Suns woorden als een marketing-poging om zijn gebruikers gerust te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.