Akkoord domeinnamen nabij

De Internet Assigned Names Authority (Iana) heeft deze week de derde versie uitgebracht van het voorstel voor de opzet van een internationale domeinnaambeheerder. Deze nieuwe, niet-commerciële organisatie moet alle partijen met belangen in het Internet domeinnamensysteem vertegenwoordigen.

Ondanks het ontbreken van unanieme ondersteuning meent de Iana dat dit het laatste voorstel zal zijn.
"We hebben alle reacties op de vorige voorstellen in concepten gegoten om tot een voorstel te komen dat de meest brede acceptatie in de Internet-gemeenschap moet krijgen", verklaarde directeur Job Postel van de Iana. "Wij hopen en denken dat deze derde versie in wezen het uiteindelijke voorstel zal zijn. Dat het de steun van de meerderheid van de betrokken partijen zal verkrijgen en dat het de belangen van de miljoenen Internet-gebruikers zal beschermen."
De regering Clinton publiceerde in juni dit jaar een zogenoemd witboek betreffende de overdracht van het domeinnaamsysteem van de Amerikaanse overheid naar de wereldwijde Internet-gemeenschap. Op dit moment wordt het systeem onder overheidscontract beheerd door een paar machtige organisaties: de Iana, een regeringsinstelling die de fysieke naamservers beheert, en de firma Network Solutions die toplevel-domeinnamen beheert namens de Internic. De Amerikaanse overheid heeft echter geen concrete plannen opgesteld hoe de machtsoverdracht in zijn werk moet gaan. Daar moeten de diverse partijen, organisaties en landen zelf maar uit zien te komen. Dit moet wel voor eind september rond zijn aangezien dan het huidige contract van naambeheerder Network Solutions afloopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.