UML nog niet klaar voor grote projecten

Onderzoeksbureau Ovum adviseert systeemontwikkelaars de Unified Modelling Language (UML) nog niet te gebruiken in grootschalige en bedrijfskritische projecten.

UML is een standaardtaal voor objectgeoriënteerde analyse en -ontwerp van informatiesystemen, ontwikkeld door toolleverancier Rational. Het onderzoeksbureau voorziet echter wel dat UML in de toekomst de standaard modelleertaal wordt. Daarom moeten bedrijven overwegen voor kleinschalige projecten UML toe te passen, zeker als ze momenteel minder krachtige objectgeoriënteerde modelleertalen gebruiken, zoals OMT, Oose of Booch.
Rational heeft de belangrijkste partijen op het gebied van applicatie-ontwikkeling, inclusief Microsoft, achter de UML-taal weten te scharen. Daarom verwacht Ovum dat het een de facto-standaard wordt. Hoewel Ovum-analist Mike Budd meent dat UML nog niet volwassen genoeg is, ziet hij wel vooruitgang: "UML biedt beperkte maar groeiende ondersteuning voor het met meerdere ontwikkelaars modelleren van gedistribueerde systemen. Men herkent ook dat case-diagrammen makkelijk met eindgebruikers moeten kunnen evalueren. UML staat ontwikkelaars namelijk toe om zelf meer betekenisvolle symbolen te creëren."
Ondanks de vooruitgang, heeft Ovum zes punten van kritiek. Ten eerste zijn met UML geen complete applicaties te specificeren. Ten tweede meent Ovum dat de taal complexer dan nodig is. "Als UML zou zijn afgeleid van gespecificeerde behoeften, en niet voortgekomen uit bestaande methoden en programmeertalen, was de resulterende taal eenvoudiger en schoner geweest." Het derde kritiekpunt heeft betrekking op het gebrek aan intuïtiviteit van de gebruikte symbolen. Als vierde noemt Ovum het gebrek aan specifieke ondersteuning van code-generatie. Incomplete ondersteuning vanreal time en beveiligingskritische systemen is het vijfde punt. Ten slotte merkt Ovum op dat UML nog instabiel is. De taal is in ontwikkeling, wordt volwassen en verandert nog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.