EDS maakt plaats voor vers bloed in top

EDS-topman Les Alberthal heeft zijn aftreden aangekondigd. Tot een opvolger is gevonden, blijft hij nog aan als chairman en chief executive officer (ceo). Alberthal werkt al ruim dertig jaar bij het automatiseringsconcern, waarvan de laatste twaalf jaar als ceo.

De 54-jarige EDS-veteraan zegt om persoonlijke redenen zijn topfunctie op te geven. Hij vertrekt niet met lege handen: in het verschiet ligt een gouden handdruk van 35 miljoen dollar in de vorm van converteerbare aandelenopties, een vijfjarig contract voor advieswerk en een pensioenuitkering. EDS brengt het afscheidsgeschenk ten laste van het derde kwartaal.
Analisten denken dat op Alberthal lichte druk is uitgeoefend om zijn positie op te geven. Als bewijs hiervoor voeren zij aan dat zijn optieregeling, waarbij het aantal uitgegeven opties afhankelijk was van de resultaten van EDS, nu is veranderd in een converteerbare regeling. Daardoor wordt zijn vertrek aantrekkelijk gemaakt. Ook de mededeling van EDS dat het de opvolger buiten de kringen van het bedrijf zoekt, beschouwen analisten als een teken dat de Texaanse automatiseerder op zoek is naar vers bloed. EDS zelf meldt dat het behoefte heeft aan nieuw management met verstand van recente ontwikkelingen als Internet en elektronische handel.
De afgelopen twee jaar verliepen moeizaam voor EDS. Na de loskoppeling van moedermaatschappij General Motors in 1996 kampte het IT-bedrijf met hoge afschrijvingen, hoge indirecte kosten en moeizaam verlopende grote uitbestedingscontracten.
Reorganisaties, waarbij enkele duizenden oudere werknemers afvloeiden, pasten in het beleid het bedrijf om te buigen van specialist in mainframe-gegevensverwerking naar een flexibeler opererend bedrijf dat tevens actief is in gedistribueerde omgevingen.
Alberthal is pas de tweede topman in het 36-jarige bestaan van EDS. Hij volgde in 1986 de roemruchte Amerikaanse ex-presidentskandidaat Ross Perot op. De oprichter van EDS kreeg na de overname door General Motors in datzelfde jaar knallende ruzie met GM-baas Roger Smith.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.