EC peilt visie ICT-sector op integratie

De IT- en de telecommunicatie-sector pleiten voor minder strikte wetgeving voor de integratie van IT, telecom en media. Dat blijkt uit de reacties van marktpartijen op een Green Paper over dit onderwerp van de Europese Commissie. Groeiende concurrentie en snelle veranderingen door de technologie zijn de hoofdredenen voor dit pleidooi.

December vorig jaar nam de EC het discussiestuk van de leden Bangemann en Oreja aan. DezeGreen Paper richt zich op het samengaan van telecommunicatie, IT en media. De regelgeving voor deze sectoren verschilt. Dit kan problemen opleveren nu, door de snelle ontwikkeling van digitale technologieën, bedrijven die actief zijn in één van de drie sectoren diensten kunnen aanbieden buiten hun traditionele terrein.
Deze integratie heeft grote economische gevolgen. Kleine bedrijven kunnen globaal gaan acteren, dankzij de lage kosten van Internet. Volgens de EC kan de integratie bijdragen aan banengroei en meer keuzevrijheid. De ontwikkelingen vragen wel om nieuwe regelgeving. Welke aanpak moet de EC daarbij kiezen? Moet de nieuwe regelgeving gebaseerd zijn op bestaande voorschriften, of is een nieuw raamwerk nodig, dat de traditionele en nieuwe regels omvat?
De EC heeft deze vraag aan de marktpartijen voorgelegd tijdens een vijf maanden durende consultatieronde over het document. Lidstaten, regulerende organen, bedrijven en belangengroepen konden reageren op het ontwerp. In totaal hebben 270 organisaties een reactie geschreven en zijn tachtigduizend aanvragen voor het document binnengekomen.
De betrokkenen onderstrepen het belang en de urgentie van de integratie. De mening over de aanpak bij regelgeving verschilt. De Nederlandse telecomautoriteit Opta kiest voor de meest revolutionaire optie: nieuwe regelgeving die de oude regels meeneemt. Opta vindt dat een nieuwe stijl van regels nodig is om te voorkomen dat marktdominantie van enkele partijen de ontwikkelingen afremt. De meeste partijen opteren voor het behoudende scenario, waarbij nieuwe regelgeving op de bestaande voorschriften gebaseerd is.
De marktpartijen signaleren diverse obstakels die de integratie kunnen vertragen, waaronder onzekerheid over de wetgeving en bescherming van de consument. De EC zal na deze consultatieronde het debat toespitsen op toegang tot netwerken, een innovatief klimaat creëren en gebalanceerde regelgeving. Dit moet uiteindelijk leiden tot nieuwe beleidsvoorstellen, die voor eind 1998 worden ingediend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.