Vingerafdruk vervangt wachtwoord

Eind oktober komt Compaq op de markt met een goedkoop en nauwkeurig inlogsysteem voor PC's en lokale netwerken. Het systeem werkt met een scannertje voor vingerafdrukken, een softwarepakket en een insteekkaart.

De meeste beheerders beveiligen hun lokale netwerk met een inlogprocedure waarin de gebruiker een wachtwoord ingeeft om toegang te krijgen. Wachtwoorden zijn relatief duur en niet echt veilig.
Compaq maakt gebruik van een biometrische methode om de authenticiteit te controleren. Vingerafdrukken worden bijvoorbeeld al jaren gebruikt in het Pentagon om ongewenste bezoekers buiten te houden. De ervaring van dat Amerikaanse ministerie wees uit dat vingerscanning vrijwel foutloos werkt en dus erg veilig. Vingerscanners hadden tot nu toe echter één groot nadeel: de apparaten waren groot, onhandig in het gebruik en duur. Bovendien werkte de scannersoftware zelden onder Windows 95 of NT.
Compaqs systeem speelt precies op die nadelen in. Het apparaat is klein, goedkoop (rond de 250 gulden) en de software integreert met Windows 95 en NT 4.0. Volgens Compaq is de scanner dan ook bruikbaar in elke omgeving waar op het lokale netwerk gevoelige gegevens rondgaan.
Ook fabrikanten als Samsung en het kleinere Digital Persona staan op het punt dergelijke apparatuur op de markt te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-06T00:00:00.000Z Redactie Computable