Microsoft weigert Justitie Win-broncode

Microsoft weerstreeft de Amerikaanse overheid in haar pogingen de broncode van Windows te verkrijgen en opperhoofd Bill Gates voor twee dagen te ondervragen.

Het bedrijf noemt die blauwdrukken voor Windows "het software-equivalent van de formule voor Coca Cola" en de tweedaagse ondervraging "een oneerlijk en misleid beslag op Gates' kostbare tijd". De topman is voor maximaal acht uur beschikbaar komende week, aldus de softwarefirma.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de twintig staten die Microsoft voor de rechtbank hebben gedaagd, dienden vorige week de officiële klacht in dat het bedrijf niet meewerkt aan het anti-trust-onderzoek. Het belaagde softwarebedrijf is echter wel bereid zijn kroonjuwelen uit handen te geven, mits de overheidsexperts die de code moeten onderzoeken een overeenkomst tekenen. Die verklaring houdt in dat zij de komende twaalf maanden niet aan andere besturingssystemen mogen werken en voor een periode van anderhalf jaar niet in dienst mogen treden bij een aantal softwarebedrijven. Justitie doet deze eis af als beperkend voor het levensonderhoud van de experts in kwestie.
De broncode van het besturingssysteem kan cruciaal zijn voor de rechtszaak van Justitie, die beweert dat Microsoft het gebruik van zijn Internet-browser illegaal koppelt aan de verkoop van Windows. De softwareleverancier heeft altijd al beweerd dat de twee producten zijn geïntegreerd vanwege technologische redenen, en niet uit concurrentie-overwegingen. De overheid wil aantonen dat de aparte programma's alleen zijn verbonden met het doel rivalen als Netscape de das om te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.