Nieuwe accountant voor Baan

Het Nederlandse softwarebedrijf Baan wijzigde gisteren zijn omstreden boekhoudpraktijken en meldde dat zijn accountant, Moret, Ernst & Young, ontslag heeft genomen. De boekhouder verlaat Baan 'vanwege potentieel tegenstrijdige belangen'.

Coopers & Lybrand verzorgt nu voor dit jaar de boekhouding. De aandelenkoers van de softwareleverancier trok enigszins bij na vrijgave van dit nieuws.
De afgelopen jaren heeft Baan agressieve accountancy-methodes toegepast die mogelijk hebben bijgedragen aan de snelle groei. Deze tactieken werden vorige week onder vuur genomen door twee Amerikaanse analisten. Beleggers reageerden sterk op deze kritische noten waardoor het aandeel Baan scherp daalde. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het voortaan nieuwe, overzichtelijke boekhoudregels zal hanteren. Voorraden in het verkoopkanaal werden voorheen al bij de omzet gerekend. Doordat Baan dit nu niet meer doet, is de omzet voor het eerste kwartaal ingestort met ruim 80 procent terwijl de verkoop met 30 procent groeide.
Sommige analisten beweren dat deze affaire nog niet voorbij is, ondanks het lichte koersherstel. Het vertrek van Baans boekhouder duidt volgens technologie-analist Neil Herman van het New Yorkse onderzoeksbureau Salomon Smith Barney op diepere problemen. "Dat is nog een reden om geen aandelen Baan te kopen", oordeelt Herman. Ondertussen meldt Baan dat het de overname van softwarefirma Coda heeft afgerond. Verder zal het concern niet meer bemiddelen voor zijn klanten wat betreft de financiering van softwarepakketten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.