IBM versnelt G5-mainframes door koeling

IBM verhoogt het prestatieniveau van zijn aanstaande vijfde generatie (G5) S/390-mainframes middels onder andere de technologie voor chipkoeling van Kryotech. Het topmodel van G5, met tien processoren, haalt nu 1040 Mips (miljoen instructies per seconde) in plaats van de negenhonderd die IBM oorspronkelijk had onthuld.

Hiermee streeft de fabrikant zijn voornaamste concurrenten, Hitachi en Fujitsu, voorbij wat betreft ruwe rekenkracht.
Het zwaarste mainframemodel van Hitachi, de Skyline, haalt met tien processoren 975 Mips. De standaard G5-processor van IBM haalt dankzij de verbeteringen nu 125 Mips per stuk in plaats van de geplande 115. De turbo-uitvoering van die chip, bekend onder de codenaam Symphony, levert gekoeld 150 Mips per exemplaar, tegenover de aanvankelijke 125 tot 130 Mips. IBM dankt dit verhoogde prestatieniveau aan de koeling van de processor, het verhogen van de kloksnelheid van 465 naar 500 MHz, meer datapaden naar het hoofdgeheugen en een verhoogd voltage.
De leverancier gebruikt de superkoeling van Kryotech, voorheen een dochteronderneming van NCR, die al eerder doorbraken forceerde voor andere processoren. Hieronder vallen de Alpha van Digital Equipment (DEC), de K6 van AMD, de Ultrasparc van Sun Microsystems en de Pentium Pro van Intel. Kryotech fabriceert nu de koelingseenheden voor IBM, die de apparatuur voor de G5 zelf ontwierp. Naar verwachting krijgen de nieuwe S/390-mainframes een prijskaartje van zesduizend dollar per Mips. Analisten waarschuwen echter voor grote kostenstijgingen wat betreft de software voor deze systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.