Organisatie van IT laat te wensen over

Directies en Raden van Bestuur lopen nog steeds niet warm voor informatietechnologie. Het bepalen en uitvoeren van het IT-beleid ligt meestal in de handen van één automatiseringsmanager. Daardoor ontstaat het gevaar van ongewenste belangenverstrengeling.

Dit blijkt uit het internationale onderzoek IT governance and management van het Nolan Norton Institute, de onderzoekstak van Kpmg. Nolan Norton onderzocht de manier waarop grote bedrijven automatisering organisatorisch hebben ingebed. In totaal 67 grote ondernemingen uit Nederland, Italië, Groot-Brittannië, Australië en de VS deden mee.
Bij veel ondernemingen blijkt onduidelijkheid te heersen over het aansturen van IT. Het topmanagement beschouwt IT niet als een kritische succesfactor en besteedt onvoldoende aandacht aan automatisering. Directeuren zitten zelden in de stuurgroep die strategische IT-beslissingen neemt. Meestal is één topmanager verantwoordelijk voor zowel het bepalen als het uitvoeren van de IT-strategie. Hierdoor kan ongewenste belangenverstrengeling ontstaan. Voor succesvolle integratie van IT-planning en de ondernemingsplannen moeten die verantwoordelijkheden gescheiden zijn. Nolan Norton pleit voor scheiding van management (dagelijkse IT-activiteiten sturen) en governance (IT-beleid op concernniveau bepalen).
R.A.M. de Haas, directeur Informatisering en Automatisering bij Fortis Nederland, meent dat Nolan Norton een reëel probleem te pakken heeft. "In de VS lopen ze wat betreft het onderscheid tussen IT-management en IT-strategie voor op Europa." Hij verwacht dat door de euro en de eeuwwisseling de top van de grote bedrijven snel zal merken dat het zinnig is die twee te scheiden. Voor zijn eigen sector, de financiële dienstverlening, zal schaalvergroting door fusies de noodzaak groter maken om op het hoogste niveau over de inzet van IT na te denken.
Bij de organisatorische inbedding pleit Nolan Norton voor het hybride model. Hierbij is de 'IT-governance' ondergebracht op concernniveau (met eventueel daaronder een centrale IT-afdeling) en het 'IT-management' decentraal bij de business-units. De chief information officer, een functie die sommige bedrijven kennen, kan IT-governor zijn. Dan moeten de rol en functie van de IT-directeur wel duidelijkheid zijn. Daar bestaat volgens Nolan Norton geen consensus over. Het onderzoeksbureau hanteert zelf drie criteria: een cio is de eindverantwoordelijke op IT-gebied en lid van het directieteam, en staat in de bedrijfshiërarchie direct achter de chief executive officer. Overigens is een aparte IT-directeur niet nodig, zolang de verantwoordelijkheden maar gescheiden zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-21T00:00:00.000Z Redactie Computable