AMD schrapt overeenkomst met IBM

Advanced Micro Devices heeft de overeenkomst met IBM geschrapt om zijn K6-processor te laten produceren door de computergigant. De chipproducent sloot begin deze week een wederzijds licentiecontract met Motorola waardoor AMD toegang verkrijgt tot Motorola's kopertechnologie voor transistorverbindingen.

AMD zegt zijn productieproblemen met de 0,25 micron-onderdelen van de K6 te hebben opgelost. Het bedrijf noemt dat als reden waarom het IBM niet meer nodig heeft. "We hebben gewoon die extra capaciteit niet meer nodig", aldus een woordvoerder. De chipfabrikant leed onder hoge foutmarges bij de productie van de K6. In het tweede kwartaal dit jaar leverde de fabriek in het Texaanse Austin 2,7 miljoen processoren af. Komende kwartaal moet dat 3,2- tot 3,7 miljoen worden.
De overeenkomst met IBM omvatte geen toegang tot diens kopertechnologie, maar kon daar nog wel toe leiden. IBM had al proefexemplaren van de K6 gemaakt, maar was nog niet begonnen aan de productie. De computerfirma blijft wel klant van AMD en gebruikt de Intel-compatibele chip in zijn Aptiva PC's. De chipproducent heeft nu geen tweede leverancier voor de K6, maar de mogelijkheid bestaat dat Motorola die rol op zich neemt. De kwalificatieperiode zou echter nog wel negen maanden in beslag nemen. Ondertussen voert AMD nog gesprekken met Compaq over de productie van de Alpha-processor van Digital Equipment (DEC).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.