Sun verbindt Java met Jini

Sun Microsystems wil het bereik van Java uitbreiden met de Jini-technologie, die Java-apparatuur op eenvoudige wijze verbindt met computernetwerken. Het product bestaat uit een reeks Java-klassebibliotheken die draaien op een Java Virtual Machine (jvm).

De leverancier hoopt dat Jini zal leiden tot de schepping van "federaties van jvm's".
Volgens mede-oprichter Bill Joy levert Jini een raamwerk voor gedistribueerde computersystemen die dan zowel apparaten als diensten huisvesten. Dat laatste omvat bijvoorbeeld het delen van printers en bestanden tussen PC's, servers en Java-apparaten als digitale camera's en scanners. Diverse soorten client-systemen met Java-mogelijkheden krijgen via Jini automatisch toegang tot de beschikbare bronnen op een netwerk. Hiermee omzeilt deze technologie moeizame configuratie-procedures en interactie met een hostcomputer, aldus Sun.
Gebruikers van Jini-diensten of -apparaten hebben hiervoor wel een jvm nodig. Die software is voor een client-computer 500 kilobyte groot en voor een Java-apparaat slechts 30 kilobyte. De Jini-technologie biedt ook mogelijkheden voor het verdelen van rekenkracht over een netwerk, waardoor een programma op verschillende apparaten kan draaien. Schijffabrikant Quantum is de eerste producent van randapparatuur die zegt Jini te ondersteunen in zijn producten. Harde schijven van Quantum maken zichzelf daarmee automatisch beschikbaar voor alle apparaten op een netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.