Intel herziet chipset-plannen

Intel brengt zijn klanten nu op de hoogte van een kleine wijziging in zijn plannen voor computer-chipsets. De fabrikant positioneert zijn toekomstige 440ZX-chipset als een mogelijkheid voor laaggeprijsde PC's.

De fabricage van dit nieuwe product zal in december beginnen, waarna de chipset in het eerste kwartaal volgend jaar verkrijgbaar moet zijn.
De 440ZX, wat naar verluidt slechts een tijdelijke naam zou zijn, is in wezen een goedkopere versie van de 440BX-architectuur. De nieuwe chipset moet de opvolger worden van de 440EX, die momenteel in gebruik is bij Intels slanke Celeron-processoren. De 440ZX gebruikt een systeembus met een doorvoersnelheid van 66 MHz, wat de overtuiging voedt dat de fabrikant later met een 100 MHz-versie op de markt komt.
Speculaties doen de ronde dat deze chipset voor PC's onder de duizend dollar past in het nieuwe slot-ontwerp voor moederborden met Intels aanstaande Celeron 2, bekend onder de naam Mendocino. Deze slanke processor krijgt in tegenstelling tot de huidige Celeron wel een cache-geheugen. Het ontbreken van dat relatief dure component was het kernpunt van de kritiek die het prestatieniveau van de Celeron kreeg te verduren.
Overigens ligt Intel onder vuur nu er nieuwe beschuldigingen worden geuit dat de processorproducent zijn grafische 740-chipset dumpt op de Aziatische markt. De firma zou deze producten voor zeventien dollar per stuk verkopen. Volgens het Microprocessor Report is de gebruikelijke distributieprijs van deze chip 28 dollar. Intel houdt vol dat het niet heeft verkocht onder die prijs, maar dat het wel volumekortingen geeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.