Hardware-makers vormen anti-Wintel-groep

Een aantal hardwareproducenten, geleid door Compaq en 3Com, richt een alliantie op die de macht van Microsoft en Intel moet intomen. De groep fabrikanten, waaronder Dell, Hewlett-Packard, IBM, Hitachi, AMD, Xircom en Sony, zegt het beu te zijn telkens weer nieuwe technologieën opgelegd te krijgen.

Dit is namelijk een belasting voor hun zakelijke klanten, zo luidt het argument.
De anti-Wintel-alliantie in wording,Mobile Advisory Council genaamd, moet de druk op Microsoft en Intel verhogen. Doel is meer overleg met systeemleveranciers en component-fabrikanten te forceren voordat de twee reuzen van de PC-industrie nieuwe initiatieven lanceren. Intel en Microsoft zijn nog niet gevraagd om zitting te nemen in de groep. De processorfabrikant staat echter niet afwijzend tegenover de industrie-alliantie. "Wij steunen de initiatieven van deze groep", meldt Jason Ziller, platform-marketingmanager voor de Mobile-groep van Intel.
De nieuwe pressiegroep richt zich vooral op de belangen van leveranciers van draagbare computers en hun klanten. "Wij proberen de behoeften van mobiele gebruikers in de specificaties van Microsoft en Intel opgenomen te krijgen", aldus een woordvoerder van Mobile Advisory Council. Tekenend voor de scheefgetrokken verhoudingen in de PC-industrie zijn voor hem de recente opwaarderingsproblemen met Windows 98 en bepaalde modellen PC's, waaronder veel notebooks. 3Com bijvoorbeeld is verbolgen dat zijn desktopmodem moeilijk te installeren valt onder Microsofts nieuwe besturingssysteem.
Analisten noemen als oorzaak voor het ontstaan van deze industrie-alliantie de onvrede van bedrijfsgebruikers over IT. "De leveranciers oefenen druk uit op de Wintel-duopolie omdat de directies van hun klanten dat bij hun doen", meent analist Mike McGuire van onderzoeksbureau Dataquest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-21T00:00:00.000Z Redactie Computable