Intel komt met 'Whitney' en nieuwe Xeon

Intel verstrekt deze week technische details over een goedkope, grafische chipset, Whitney genaamd, aan zijn oem-fabrikanten. Daarnaast bevestigt de onderneming dat ze volgend jaar een 700 MHz-versie van de Xeon-processor levert.

De fabrikant demonstreerde een prototype van deze snelle Xeon-variant eind vorig jaar al op de Duitse computerbeurs Cebit. Deze zware processor wordt geproduceerd op basis van Intels aanstaande 0,18 micron-technologie. Die kan 'gewone' Pentium II-chips opvoeren tot 600 MHz en exemplaren voor mobiele computers tot 350 MHz.
De Whitney-chipset heeft geïntegreerde mogelijkheden voor 3D-beelden. Hij is bedoeld voor de sub-duizend dollar PC-markt, waarin Intel ook zijn slanke Celeron-processor positioneert. Whitney is een combinatie van de grafische i740-chipkern en de zware 440LX-chipset. Dit combinatieproduct moet de grafische prestaties van ondermeer de Celeron oppeppen en een tussenstap vormen op weg naar de i740-opvolger Portolo. Volgens de eerste berichten duikt Whitney eind dit jaar op bij de 330 MHz Celeron-processor, die 128 kilobytes aan geïntegreerd cache-geheugen krijgt.
Intels beslissing om een microprocessor te integreren met zijn grafische chips kan leiden tot een diepgaander onderzoek van de Amerikaanse Handelscommissie (FTC). Dat Amerikaanse overheidsorgaan houdt de activiteiten van de chipproducent nu tegen het licht op verdenking van monopolisering en concurreren op niet toegestane wijze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.