Supergekoelde Ultrasparc haalt 500 MHz

Sun Microsystems heeft een Ultrasparc II-processor een kloksnelheid van 500 MHz laten halen door de chip te koelen tot veertig graden Celsius onder het nulpunt. Het gebruikte koelsysteem, gefabriceerd door Kryotech, biedt volgens Sun een snelheidswinst van dertig tot vijftig procent voor het draaien van standaard applicaties.

Sun demonstreert het supergekoelde werkstation op de Design Automation Conferentie (DAC) die deze week in San Francisco wordt gehouden. Productmanager Alex Rublowsky van Suns werkstationdivisie benadrukt dat er wel enige wijzigingen aan de processor zijn aangebracht. "Het was niet een kwestie van simpelweg de koeler aansluiten", legt hij uit. "We moesten ondermeer de snelheid van de systeembus vergroten om echt gebruik te kunnen maken van de verhoogde processorsnelheid. Sun raadt zijn klanten dan ook niet aan om dit zelfstandig te proberen. We voeren dit ook niet als een product, maar willen hiermee demonstreren dat de Ultrasparc II-technologie nog veel groeiruimte heeft."
Het gebruikte koelsysteem is een standaard product van Kryotech, een verzelfstandigde dochteronderneming van computerproducent NCR. De firma werkt al aan koelingstechnieken voor processoren sinds het ontstaan in 1996. Voor die tijd waren huidige Kryotech-medewerkers betrokken bij een onderzoeksproject voor Intel en NCR, bekend onder de codenaam Cheetah, dat de basis vormt voor de nu ontwikkelde koelingstechnologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.