Spraaktelefonie steeds goedkoper

Goedkope telefonie staat nog maar aan het begin van een zeer spectaculaire ontwikkeling. Internet-telefonie is daar een eerste exponent van. Maar ook het gewone telefoonverkeer kan tegen steeds lagere kosten worden afgehandeld.

Zeker de kosten van intercontinentaal telefoonverkeer zullen drastisch omlaag gaan. Op den duur zal de telecommunicatie-sector daardoor ingrijpend veranderen.
Dit bleek tijdens het World Economic Forum in Davos. Verschillende leiders uit de IT-industrie zoals Oracle's Larry Ellison en Scott McNealy (Sun) stonden op de deelnemerslijst. Nathan Myhrvold, directeur technologie van Microsoft, gelooft dat spraaktelefonie op den duur zelfs gratis zal worden.
Het publiek zal betalen voor het binnenhalen van video dat veel bandbreedte kost, alsmede voor web-diensten. Spraak komt daar als een gratis extraatje bij. De telefoon-netwerken zullen op den duur qua prijsmodel steeds meer gelijkenis vertonen met Internet, gelooft Myhrvold. Telefoon-netten gaan er namelijk technisch anders uit zien. De capaciteit van glasvezelkabels neemt zo sterk toe dat telefonie spotgoedkoop wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.