Onderzoek naar machtsmisbruik Intel

De Amerikaanse Federale Handelscommissie zal een anti-trustzaak aanspannen tegen Intel. De chipfabrikant zou misbruik maken van zijn monopolie-positie. Het onderzoek richt zich met name op de beschuldiging dat Intel technische informatie achterhoudt voor afnemers waarmee de chip-producent een geschil heeft.

Ook zou Intel PC-fabrikanten die met concurrenten zaken doen benadelen. De onderneming maakt hierbij gebruik van kortingen voor afnemers die de Intel-chips exclusief gebruiken. Deze handelwijze werk volgens concurrenten prijs-afspraken in de hand. Intel meent dat zijn handelwijze gerechtvaardigd is.
De producten van Intel zijn nagenoeg op elke pc ter wereld terug te vinden. De onderzoekers van de Handelscommissie vrezen dat Intel deze monopolie-positie wil uitbreiden naar andere markten als die van de grafische- en netwerkchips. Intel kan PC-fabrikanten dwingen deze chips te kopen door ze te koppelen aan de processor-chips voor de PC. Analisten geven aan dat de Commissie, die dezelfde anti-trustbevoegdheden bezit als het Amerikaanse ministerie van Justitie, Intel kan opsplitsen om de markt open te breken voor concurrenten. De meeste specialisten verwachten dat de onderzoekers hoogstens de praktijken van Intel in geringe mate zullen indammen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.