VS moet plan domeinnamen herzien

De Amerikaanse overheid moet haar nieuwe beleid voor de naamgeving van Internet-domeinen herzien. Eind vorige maand onthulde de regering Clinton nieuwe richtlijnen voor de privatisering van het verstrekken van domeinnamen.

Veel Internet-organisaties, waaronder providers, zijn daar niet tevreden mee. Volgens Clintons technologie-adviseur Ira Magaziner wordt het beleid nu gewijzigd, zodra de overheid een consensus heeft samengesteld uit de publieke opinie.
De regering was van plan de verantwoordelijkheid voor de verdeling en registratie van domeinnamen op 1 oktober over te hevelen van Network Solutions (NSI) naar een non-profit organisatie. Die datum is een streven; pas in 2000 moet de domeinregistratie volledig uit handen van de Amerikaanse overheid zijn.
Het oorspronkelijke plan voorzag verder in vijf onafhankelijke, mogelijk commerciële, sub-organisaties, benoemd door de nieuwe hoofdinstelling voor Internet-namen. Die vijf registreerders krijgen elk de volmacht over één nieuw 'toplevel'-domein, zoals de huidige.com- en.net-namen. Mogelijke nieuwe namen zijn ondermeer.vend en.store, beide voor commerciële toepassingen. Ook voor deze vernieuwingen is geen tijdschema gegeven.
Het gehele plan stootte vooral twee Europese Internet-organisaties voor het hoofd. De Internet Policy Oversight Committee en de Counsil of Registrars (Core) kwamen vorig jaar al met een gezamenlijk voorstel voor zeven nieuwe domeinnamen;.firm,.shop,.web,.arts,.rec,.info en.nom. Deze moeten eind maart van dit jaar in werking zijn. De plannen van de Amerikaanse regering zouden een belemmering vormen voor een snelle liberalisering van de naamgevingsmarkt. Critici menen verder dat diezelfde overheid geen echt vrije markt nastreeft, gezien de benoeming van één naamgever per top-domein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.