Mac OS 10 krijgt voorrang op Rhapsody

Apple Computer levert in de herfst van volgend jaar versie 10 van zijn Macintosh-besturingssysteem. Dat zal 90 procent van alle huidige applicaties kunnen draaien. De overige 10 procent moet enigszins worden aangepast, aldus interim-president Steve Jobs gisteren op de ontwikkelaarsconferentie in San Jose.

Hiermee verlaat de computerfabrikant de strategie waarbij grote nadruk werd gelegd op Apple's zware besturingssysteem Rhapsody.
Sinds Apple dat OS begin vorig jaar in handen kreeg, door vierhonderd miljoen dollar neer te tellen voor Jobs' softwarefirma Next, is Rhapsody gepositioneerd als de opvolger van het Mac-besturingssysteem. Rhapsody, dat later dit jaar uitkomt, lijkt nu voornamelijk een transitiehulpmiddel te worden voor Mac OS X (tien), bekend onder de codenamen Sonata en Cyan. Dat toekomstige besturingssysteem krijgt mogelijkheden voorpre-emptive multitasking, beschermd geheugen en geavanceerd virtueel geheugen. In de herfst van dit jaar komt Apple nog met Mac OS 8.5, codenaam Allegro, gevolgd door 8.6 in het eerste kwartaal van 1999.
Mac OS X is rond die tijd al in handen van software-ontwikkelaars. Het biedt een geschoonde instructieset van zesduizend api's (application programming interfaces). Daarnaast krijgt dit besturingssysteem ongeveer tweeduizend extra api's, die de codenaam Carbon dragen. Vroege specificaties voor deze ontwikkelomgeving en het vertaalhulpmiddel 'Carbon Dater' zijn nu verkrijgbaar voor G3-computers van Apple. Deze software functioneert al op Mac OS 8 middels een softwarebibliotheek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.