Beurswaarde van ASML sterk gedaald

ASM Lithography Holding (ASML), tijdenlang de lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs, zag haar koers vorige week vrijdag met 23 procent dalen. De beurswaarde van ASML zakte in een etmaal met 2,4 miljard gulden.

Managers en vooraanstaande technici van ASML die helemaal 'behangen zijn' met aandelenopties, beleefden een minder geslaagd begin van hun weekeinde. Ze zagen hun bezit enorm kelderen.
Reden voor de koersval was een winstwaarschuwing van de directie. ASML moest de winst- en omzetverwachtingen voor 1998 naar beneden bijstellen. Oorzaak is de algehele slapte op de markt voor kapitaalgoederen die gaan naar de halfgeleider-industrie. In het bijzonder de klanten van ASML in Taiwan zijn voorzichtiger geworden. Ze willen een pas op de plaats maken. Een aantal investeringsprogramma's is nu bevroren in afwachting van betere tijden.
ASML-topman Willem Maris, vroeger bekend als tennisster, denkt dit jaar evenveel nieuwe systemen af te zetten als in 1996 en 1997. Omdat de R&D-uitgaven gewoon doorgaan, zal dit naar verwachting leiden tot een lager netto-resultaat over 1998. Maris wil de verbetering van de bestaande productlijnen voortzetten ongeacht de huidige marktontwikkeling. Ook het onderzoek op gebied van DUV en 'step-and-scan' technieken zal onverminderd doorgaan.
Willem Maris zei in een commentaar op de aankondiging dat de markt in de komende jaren weer een behoorlijke groei zal laten zien. Daarom zal ASML blijven investeren in uitbreiding van de productiecapaciteit, uitvoering van het R&D programma en versterking van het service-apparaat. Vorig jaar werd het personeelsbestand uitgebreid met bijna 600 man. Ook dit jaar voert ASML agressieve wervingscampagnes compleet met grote billboards.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.