VS op de bres voor vrije e-handel

De Amerikaanse regering probeert met alle macht te bereiken dat elektronische handel vrij van invoerrechten blijft. President Clinton zou zelfs niet op de komende top van de WTO (Wereld Handels Organisatie) willen verschijnen als daarover geen akkoord wordt bereikt.

De Amerikanen willen absolute zekerheid dat nieuwe vormen van belasting elektronisch zakendoen niet belemmeren. Internationaal vragen ze daarvoor keiharde garanties. Op 18 en 20 mei komen de handelsministers van de WTO in Genève samen voor overleg. Op 19 mei moet de vijftigste verjaardag van de Gatt, de voorganger van de WTO, worden gevierd. De Amerikaanse regering heeft alleen zin in een feestje als e-handel vrij blijft van handelsbeperkende bepalingen.
Tegelijkertijd probeert Euro-commissaris Bangemann een wereldwijd handvest voor Internet aanvaard te krijgen. Volgens de Duitser krijgt zijn voorstel steeds meer steun. De Europese Commissie probeert de Amerikanen ervan te overtuigen dat dit handvest niet tot extra bureaucratie leidt. Bangemann wil de procedures vastleggen voor ondermeer databescherming, bescherming van auteursrechten en de bestrijding van porno op Internet.
De harde Europese regelgeving voor privacybescherming ten aanzien van computergegevens kan nog een struikelblok vormen voor een nieuw handelsakkoord tussen de VS en Europa. Ter discussie staat een maatregel die EU-lidstaten toestaat de export van persoonlijke informatie naar landen buiten de Europese Unie te blokkeren als de privacy van consumenten die via Internet persoonlijke gegevens sturen niet voldoende te waarborgen valt. De VS zijn bang dat ze in die categorie zullen vallen omdat databescherming wordt overgelaten aan het bedrijfsleven. Wel zullen binnenkort vrijwillige richtlijnen voor de privacy-bescherming worden opgesteld. De Amerikaanse handelsminister David Aaron hoopt dat deze regels de EU voldoende kunnen overtuigen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.